Veľkonočné dekorácie do interiéru: Privítajte jar vo svojej domácnosti

Veľkonočné dekorácie na stôl

Tešíte sa na Veľkú noc? Sviatočným chvíľam oddychu s rodinou i návštevám zvyčajne predchádza tvorenie veľkonočnej výzdoby a samotné dekorovanie obydlí. Je to taká pekná bodka za jarným a predsviatočným upratovaním. Veď práve jarou vibrujúce veľkonočné dekorácie dodávajú príbytku tú správnu sviatočnú náladu. Cítite to podobne ako my? Pokiaľ áno, inšpirujte sa našimi tipmi na veľkonočné dekorácie.

Výzdoba na Veľkú noc môže mať mnoho podôb. Vyberte si podľa seba. Ideálne tak, aby veľkonočné dekorácie zapadli do celkového štýlu a zariadenia vášho bytu alebo domu. Môžete sa nechať viesť aktuálnym trendom na veľkonočnú výzdobu, ktorý vám predstavíme v texte. Držte sa ale predovšetkým toho, čo je vám príjemné a milé na pohľad. Pretože základom je, aby ste sa u seba doma cítili spokojne a z veľkonočnej výzdoby mali len radostné pocity.

Výzdoba na Veľkú noc - vajíčka a zajace

Veľkonočné dekorácie 2024

Čo by sme vám špeciálne odporúčali pri veľkonočnom zdobení obydlia v roku 2024? Môžete sa riadiť aktuálnym trendom. To by znamenalo, že sa v túto jar pri veľkonočnom dekorovaní pustíte skôr cestou minimalistickej elegancie. Časy, keď bolo lepšie viac ako menej, sú preč. Strohejší štýl výzdoby na Veľkú noc však bude pravdepodobne vyhovovať mnohým. Stačí sa zamerať na jednu či dve oblasti v byte, ktorým dodáte nefalšovaný veľkonočný nádych. Prípadne veľkonočné dekorácie v roku 2024 umiestnite po byte či dome na viaceré miesta, ale tak, aby pôsobili prirodzene a takpovediac úplne „neudierali do očí“. Skôr sa oplatí sústrediť na zladenie detailov a samotnú kvalitu výzdoby.

Dekorácie na Veľkú noc

Čo sa farieb týka, ideálnym podkladom je biela a sivá. Ďalej sa na veľkonočných dekoráciách 2024 preferujú jemné pastelové odtiene žltej, zelenej, modrej či ružovej. Aj keď sú v rámci veľkonočných dekorácií v tomto roku vítané čisté línie a minimalizmus, berte do úvahy, že na popularite nestratili ani ozdoby z prírodnín, a to predovšetkým z prútia či dreva. Veď čo lepšie pripomenie jar a do interiéru vnesie kus prírody? Možno už len živé jarné rastlinky a vetvičky obsypané kvietkami. Môžete sa v tomto smere pokúsiť zrealizovať oba pohľady na veľkonočnú výzdobu. Vznikne niečo ako prírodne ladený minimalizmus.

Tiež si prečítajte: Veľká noc na Slovensku - tradičné veľkonočné zvyky

No a pokiaľ sa na veľkonočné dekorácie pozrieme z tradičného aspektu, v podstate to prírodné v nej dominuje na medzigeneračnej úrovni. Samotné vyfúknuté vajíčka a škrupinky sú „z prírody“. Rozdiel je v tom, že z nich v roku 2024 nevytvoríte bohato zdobenú kraslicu, ale postačia jednoduchšie moderné techniky farbenia, prípadne len jednofarebne namaľované vajíčko. Alebo je taktiež pri veľkonočných vajíčkach a zápichoch s veľkonočnými vajíčkami moderné nechať vyniknúť prirodzenú farbu škrupín a dodekorovať ich nalepeným kúskom vylisovaného kvietku či pierkom. Skúste sa poobzerať aj po maličkých prepeličích vajíčkach, ktoré vyzerajú vo veľkonočných dekoráciách úchvatne, a to len vyfúknuté a viac nezdobené. Ich prirodzená farba škrupinky je totiž krásna sama o sebe. Výhodou prepeličích vajíčok je okrem iného i to, že urobia parádu aj v menších veľkonočných aranžmánoch, kde by sa klasické slepačia vajcia nevošli.

Veľkonočné dekorácie - vajíčka, veniec a zajac

Nápady na veľkonočnú výzdobu

S veľkonočnými dekoráciami, ako sme už spomínali, to teda naozaj nemusíte preháňať. V menších priestoroch niekedy naozaj postačí pekné veľkonočné prestieranie či drobná ozdoba pripomínajúca, že jar je tu. Či bude vyrobená vašimi rukami, alebo kúpená – to už je samozrejme na vás. Prvá možnosť si vyžaduje viac trpezlivosti, času a pár drobností, ako je napríklad lepiaca tavná pištoľ, dekoratívne nádoby či tanieriky, vyfúknuté vajíčka, prírodniny rôzneho druhu, špagátiky, cibuľky jarných kvietkov a podobne. Taktiež môžete kombinovať kúpené prvky jarnej výzdoby s vlastným originálnym prístupom. A vytvoríte tak aranžmán podľa vlastného vkusu a bez veľkej námahy. Inšpirovať sa môžete aj týmto nápadom z Instagramu.

Nezabúdajte dodať svojim veľkonočným kreáciám živý prvok, ktorým môže byť mach či cibuľky jarných kvetín. Tie sú vo veľkonočných dekoráciách neustále IN. Samozrejme, že kvietky môžu byť vo výzdobe aj umelé, no pokiaľ sú živé, je to bod navyše. Halúzky zlatého dažďa či bahniatok sa samozrejme počítajú tiež.

Veľkonočná výzdoba do kuchyne

Najlepšie miesta na jarnú a veľkonočnú výzdobu

  • Jedálenský stôl v kuchyni, kde počas sviatkov zasadne rodina či návšteva k veľkonočným pokrmom, je tým najlepším miestom na umiestnenie jarnej dekorácie. Môže mať napríklad podobu ozdobného tanierika či podnosu, na ktorom sú naaranžované veľkonočné vajíčka v kombinácii s machom alebo inou prírodninou. Aj samotné prestieranie môže na sebe niesť veľkonočnú tematiku. Pekne ukážu aj taniere či hrnčeky so zajačikmi, vajíčkami alebo kuriatkami. Klasikou na jedálenskom veľkonočnom stole býva váza s jarnými kvetmi či vetvičkami, na ktorých môžu byť zavesené veľkonočné vajíčka.
  • Dekorácie na Veľku noc - zápichy, veniec a zajac
  • Príručné stolíky či komody v obývačke sú ideálne na väčšie kreácie a veľkonočné aranžmány s keramickými veľkonočnými postavičkami (sliepočky, ovečky, zajačiky atď.), voňavými sviečkami vo veľkonočných svietnikoch (vyberajte svieže vône jari) aj s DIY výtvormi z dreva či prútia.
  • Miesto na vchodových dverách môžete vyzdobiť jarným alebo vyslovene veľkonočným vencom. Takáto závesná dekorácia naladí pozitívne ešte pred vstupom do príbytku, a to ako domácich, tak aj návštevy.
  • Okenné parapety sú akousi „výkladnou skriňou“ , predelom medzi exteriérom a interiérom. Nezabudnite na ne pri jarnej výzdobe domácnosti. Sú to ideálne miesta pre kvetináče s jarnými kvietkami a inými okrasnými aranžmánmi so živými prvkami.